KARBON AYAK İZİ NEDİR?

Karbon ayak izi nedir?

Karbon ayak iziniz, eylemleriniz sonucunda atmosfere salınan toplam sera gazı miktarıdır.

Karbon ayak izinizi ölçmek için, Sera Gazı Protokolünün (GHGP) 'kapsam' olarak etiketlediği üç tür emisyonu incelemelisiniz.

İşletmenizin süreçleri, eylemleri ve çalışan davranışları tarafından üretilen sera gazı emisyonlarının esas olarak üç kategorisi vardır.

Kapsam 3, çok sayıda farklı düzeyde çok geniş bir kaynak yelpazesini kapsadığından, genellikle işletmeler için en büyük kategoridir.

Kapsam 1 ve 2 kurumsal karbon ayak izinizi nasıl hesaplayabilirsiniz?

Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon ayak izinizi hesaplamak için öncelikle, genellikle bir yıl olmak üzere tahsis edilen bir zaman dilimi boyunca enerji tüketimine ilişkin kayıtları toplamanız gerekir.

Kayıtlarınız su, elektrik ve gaz dahil tüm faturaların yanı sıra uçak ve tren biletleri ve şirket araçlarına ait yakıt makbuzları gibi seyahat verilerini içermelidir.

Daha sonra kayıtlarınızı uyumlu birimlere dönüştürmeniz gerekecektir. Aşağıda listelenen temel dönüşümlerle sera gazı emisyonlarınızı nasıl ölçeceğiniz ve raporlayacağınız hakkında:

  • Gaz ve elektrik gibi enerjiler kilovatsaat cinsinden ölçülür; bu, elektrik faturalarınızda yer almalıdır.
  • metreküp cinsinden su ve toplamlar faturalarda listelenmelidir.
  • kilometre cinsinden araba yolculuğu - yıl boyunca araba ile kat edilen mesafeleri takip etmediyseniz, tüm yakıt faturalarınızın parasal toplamlarını toplayın ve bu tutarı bir yakıt hesaplayıcı web sitesine girin.
  • Yolcu başına kilometre cinsinden demiryolu veya tekne yolculuğu (pkm) - bu basitçe, eğer iki çalışan 1.000 millik gidiş-dönüş yolculuk yaparsa, bu yolculuk için pkm rakamının 2.000 olacağı anlamına gelir.
  • Pkm cinsinden hava yolculuğu, demiryolu veya tekne yolculuğuyla aynı şekilde hesaplanır.

Bu rakamları karbon ayak izi hesaplayıcısı gibi bir karbon hesaplayıcıya girin. Bu da toplam kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarınızı ton CO2e cinsinden gösterir.

Verilerinizi kendiniz analiz etmeyi tercih ederseniz aşağıda bulunan sera gazı emisyon faktörlerini kullanabilirsiniz:

  • elektrik – kWh başına 0,233 kg CO2e
  • gaz – kWh başına 0,184 kg CO2e
  • su – metreküp başına 0,149 kg CO2e
  • araba yolculuğu – KM başına 0,16843 CO2e
  • hava yolculuğu – pkm başına 0,18362 CO2e

Her bir faaliyetle ilişkili sera gazı emisyonlarını hesaplamak için verilerinizi şu hesaplamayı kullanarak dönüştürün:

Veri x Emisyon Faktörü = Sera gazı emisyonları

Daha sonra karbon ayak izinizi ortaya çıkarmak için her faaliyetten kaynaklanan toplam sera gazı emisyonunu toplarsınız.

Kapsam 3 kurumsal karbon ayak izinizi nasıl hesaplayabilirsiniz?

Kapsam 3 karbon ayak izinizi hesaplamak daha zordur.

Ancak Kapsam 3 emisyonları genellikle bir kuruluşun karbon ayak izinin %70'inden fazlasını oluşturur; dolayısıyla emisyonlarınıza ilişkin gerçekçi bir tahmin almanın iyi bir yoludur.

Sera Gazı Protokolü Kapsam 3 emisyonlarının 15 kategorisini tanımlar. Satın alınan mal ve hizmetlerden kaynaklanan emisyonlar, satılan ürünlerin işlenmesi ve satın alınan yakıtların taşınması dahil.

Kuruluşunuzun tam karbon ayak izi, her üç kapsamdan kaynaklanan emisyonların toplamıdır.

Karbon ayak izinizi azaltmak için hedefler belirleyin!

İşletmenizin karbon ayak izini hesapladıktan sonra, bu bilgiyi hedefleri belirlemek ve sera gazı emisyonlarınızı azaltmaya yönelik bir strateji geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Örneğin, verileriniz yüksek bir Kapsam 3 emisyon kotasının malzemelerin taşınmasından kaynaklandığını gösteriyorsa, sınırlı bir yarıçap içindeki alternatif tedarikçileri araştırmak faydalı olabilir veya ısınmanız Kapsam 1 emisyonlarınıza birincil katkıda bulunuyorsa, emisyonlarınızı azaltmanın yollarını incelemek faydalı olabilir. (Binanın yalıtılması gibi kullanımlar)

Kuruluşunuzun iş seyahati emisyonlarını 12 ay içinde % 30 oranında azaltmak gibi, belirli bir zaman dilimi içerisinde azaltımlara yönelik hedefler belirleyerek ilerlemenizi ölçün.

Şirketinizin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığını vurgulamak için hedeflerinizi çalışanlarla ve diğer paydaşlarla paylaşın.

Karbon ayak izinizi izleyin!

İşletmenizin karbon ayak izini takip etmek, ivmenizi korumanıza ve emisyonları azaltma konusunda ilerleme kaydetmeye devam etmenize olanak tanır.

Uygulanan bir strateji ile işletmenizdeki herkes net sıfıra doğru ilerleyebilir.

Karbon ayak izinizi düzenli olarak en az yılda bir kez hesaplamak, azaltımlarınızı ölçeklendirmenize ve iyileştirilmesi gereken alanları belirlemenize yardımcı olacaktır.

Daha detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.